Narcisme als persoonlijkheidsstoornis wordt omgeschreven als een ziekelijke liefde voor zichzelf waarbij die persoon zich boven anderen plaatst. Personen met narcisme vertonen egoïstisch gedrag, zijn dominant, willen constant bewonderd worden en hebben vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is narcisme per definitie geen stoornis, maar een veelvoorkomende persoonlijkheidstrek. Narcistisch gedrag is te veranderen als de narcist zich van dit gedrag bewust is. Wanneer de narcistische trekken een extreme uiting kennen, spreken we wel van een persoonlijkheidsstoornis. Naar schatting ontwikkelt zo’n 6% van de mensen in hun leven een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Narcisten gedragen zich alsof ze beter zijn dan anderen en zijn voortdurend op zoek naar bewondering. Toch gaat achter dit masker een diepgaande angst schuil. Wanneer ze namelijk niet de bewondering krijgen die ze volgens zichzelf verdienen, voelen ze zich diep ongelukkig, beledigd en zijn ze uit op wraak. Narcisten voelen zich pas goed als ze de goedkeuring en adoratie van anderen krijgen. Dat wordt ook nog wel de narcistische paradox genoemd. Door te werken aan hun eigenwaarde via coaching, kunnen narcisten dan ook leren omgaan met hun problematiek.
Narcistische trekken ontstaan vaak reeds in de kindertijd. Al van jongs af aan plaatsen we onze kinderen op een voetstuk, prijzen we hen met hun uitzonderlijk talent en zetten we hen in het middelpunt van de belangstelling. Onbewust vergelijken we de prestaties van onze kinderen met die van anderen. Als ouder staan we daar onvoldoende bij stil. Is dat gevaarlijk? Jazeker! Op die manier krijgen kinderen namelijk vaak het gevoel dat ze speciaal en bijzonder moeten zijn; Gewoon zichzelf zijn is immers niet goed genoeg. Je zou zelfs kunnen stellen dat narcisme eigenlijk een stukje vervlochten zit in onze Westerse opvoeding en maatschappij. Narcisme bereikt zijn hoogtepunt in de adolescentie en neemt meestal af naarmate we ouder worden.
Willen we narcisme grondig aanpakken, moeten we dat al doen vanaf de kindertijd. Door kinderen onvoorwaardelijke liefde en warmte te geven, krijgen ze het gevoel dat ze goed genoeg zijn, ook zonder extreme bewondering of adoratie. Dat zorgt voor een gevoel van zelfwaardering in plaats van narcisme, wat hun toekomstige relatie met anderen én zichzelf alleen maar ten goede komt. Hun zelfwaarde wordt niet bepaald door het oordeel van anderen.
Herken je jezelf, jouw partner of een naaste in dit verhaal of heb je nood aan een luisterend oor? Ik luister graag naar jouw verhaal, neutraal en zonder oordeel. Ik reik ik je graag enkele tools, afkomstig uit de oplossingsgerichte bemiddeling, uit het cognitief systeem therapeutisch denken en de NLP-coaching
Eens kennismaken? Neem gerust contact met me op.