Communicatie is belangrijk. Vlot het niet zo goed met jullie relatie? Dan is de erkenning van die situatie een eerste stap. Jij hebt misschien het gevoel dat er te veel discussies zijn, terwijl jouw partner hier geen graten in ziet. Door die gevoelens vanuit jouw standpunt uit te spreken, zet je al een eerste stap in de goede richting. Pas wanneer jullie beiden erkennen dat er een probleem is én jullie dit willen aanpakken, kunnen jullie aan de slag.
Communicatie hoeft niet per se een geforceerd gesprek aan de keukentafel zijn: schrijf elkaar een brief, zorg voor een luchtige setting of ga eens samen wandelen. Die gesprekken moeten echt niet enkel gaan over de problemen die jullie doormaken, af en toe over koetjes en kalfjes spreken, zorgt zeker ook voor verbinding. Eigenlijk is het zoals met alles in jullie relatie: zoek gerust uit wat voor jullie het best werkt en zeg eens wat je leuk vindt aan de ander.
Tijd maken? En er is al zo weinig tijd, toch? Tijd maken kan heel uiteenlopende invullingen hebben. Slaat jouw partner in de week aan het koken, terwijl jij wat huishoudelijke taakjes doet? Laat die taken af en toe eens voor wat ze zijn en praat wat bij over jullie dag. Maak na het werk samen een wandeling of stop eens een lief briefje in jouw partners lunchpakket. Zo komt de focus vaker op het positieve te liggen. Het zijn deze kleine dingen die jouw partner laten voelen dat je wel degelijk waarde hecht aan jullie relatie.
Ook al zouden we het soms zo graag willen: de ander kan je nooit veranderen. Wat je wel kan doen, is je eigen noden en behoeftes eens nader bekijken. Wanneer je vaak ruzie krijgt om kleine dingen, kan je op zoek gaan naar wat jij anders zou kunnen gaan denken of doen om het een volgende keer te voorkomen. Probeer vooral naar je eigen aandeel in het conflict te kijken.
Mensen hebben vaak de neiging om op zoek te gaan naar een schuldige wanneer er zich een probleem voordoet. En aangezien de meeste relaties slechts uit twee personen bestaan, beschouw je je partner misschien al snel als die ‘schuldige’. Probeer dit te vermijden, want zo raak je vast in een patroon van beschuldigen en verdedigen, maar pak je de problemen niet aan. In tegendeel, dat zorgt zelfs voor escalatie.
Dit is best een moeilijke tip, aangezien een mens nu eenmaal boordevol emoties zit. Wanneer je voelt dat je in een heel extreme emotie zit, zoals woede of onmetelijk verdriet, is het beter om even afstand te nemen van de situatie. Door jezelf wat tijd te gunnen, neem je geen overhaaste beslissingen waar je nadien spijt van hebt. Ga het gesprek met je partner aan wanneer je gekalmeerd bent en probeer dat zo constructief mogelijk te doen.
Als het te heet onder je voeten wordt en je behoefte hebt aan ruimte, geef dat dan duidelijk aan. Zeg dat je even wat afstand wil en dat je later terugkomt op het onderwerp. Geef daarbij zeker te kennen binnen welke periode je dit zal doen en doe dat dan ook.
Het gaat niet altijd om je gelijk, ook al wordt daar het hardst om gevochten. Het is beter te accepteren dat jullie beiden een andere visie hebt op een probleem. Zo lukt het vaak beter om een oplossing te vinden. Een relatie is geen wedstrijd, maar een samenwerking.
Heb je het gevoel dat je alles probeert om je relatie te redden, maar lijkt het nergens toe te leiden? Dan kan relatiebemiddeling de oplossing bieden. Wil je graag meer weten? Neem dan gerust even contact met me op.
Heb je het gevoel dat je alles probeert om je relatie te redden, maar lijkt het nergens toe te leiden? Dan kan relatiebemiddeling de oplossing bieden. Wil je graag meer weten? Neem dan gerust even contact met me op.